TIPP - Tudatos öltözködés stílusosan és olcsón


Gondolkoztál már azon kedves olvasó, hogy mégis mennyit költesz a megjelenésedre és mekkora mennyiséget halmozol fel életed során a ruhákból és kiegészítőkből? A költségek átlagolása nehéz lenne, mivel nagy eltérések vannak az átlagfizetések és árak között országonként. Vajon mennyi időt vesz el az életedből az, hogy kiválaszd a megfelelő outfitet? Egy tanulmány szerint életük során  közel 1 évet töltenek a nők átlagosan azzal, hogy eldöntsék mit vesznek fel reggel...és ez "csak" az idő! Az elmúlt pár évben a környezettudatos életmód véleményem szerint trendiből átváltott szükségessé. Tekintsünk el a nagy szavaktól, a világméretű hulladék felhalmozástól és gondolkozzunk piciben! Mivel támogatjuk mi a fogyasztói társadalom sötét oldalát?

Tele a szekrény? Csináljunk garázsvásárt! Mire költsem a bevételt? Hát új ruhákra!
Diétázok és kell a motiváció, veszek néhány kisebb méretű cuccot (a szekrényben ragad jó ideig...)
Annyira menő ez a cipő és tök olcsó is! Biztos kibír még egy szezont (nem), veszek kettőt is inkább!
Olyan régóta kinéztem ezt a táskát és most 120.000 helyett meg tudom venni 60.000-ért!
Úristen olvastad a múltkori cikket az xy magazinban? Most vettem csak azt a szoknyát és már cikisnek titulálták... biztos nem veszem fel többet!

Sorolhatnám az összes végletet... azokat akik olcsó, leárazott cuccokból halmoznak fel ruhatárat. Azokat akik több százezreket költenek olyan cuccokra amiket pár dolláros költséggel varrattak a harmadik világ kizsákmányoltjai vagy azokat akik random vásárolgatnak hangulatuk szerint, vagy épp követik a trendeket és 3 havonta cserélnek ruhatárt.

Mindezt összegezve fejeljük meg az egészet mi molettebb nők azzal, hogy mindig a "nehezen találok ruhát" indok mögé bújunk és össze-vissza vásárolgatunk mindig megragadva a pillanatot amikor valami jó ránk. Tudom, én is így éltem hosszú évekig és ezt  kombináltam a fentebb írtakkal a végletekig. Aztán mikor majdnem felrobbant a szekrényem egy költözéskor rádöbbentem... miért? Miért tartok olyan cuccokat amiket évente egyszer veszek fel? Miért van egy fajta gagyi saruból nekem kettő is? Miért program minden hétvégén vagy hetente többször is a shopping? 

Azért mert biztosra akartam menni, mint mindenki más aki szeret igényesen és stílusosan megjelenni és a média - beleértve a bloggerek 98%-át - nem arra tanít, hogyan legyél stílusos és divatos tudatosan. Azt sugallják: vegyél! vegyél! vegyél! költs! költs! költs! Miért? Ők is biztosra akarnak menni! Profitorientált az egész divatszakma és a média, hát miért várjuk azt tőlük, hogy "tuti tippeket" adjanak a tudatos életmódhoz divat téren is? 


Jó pap holtig tanul, ahogy a mondás tartja. Döntöttem, szemléletmódot váltottam és a tapasztalatomat megosztom olvasóimmal, hátha tudnak spórolni vagy esetleg elgondolkodnak rajta, hogy ez a kisebb változtatás egy hosszabb folyamat része lehet. Tanácsaim sorrendben lépésenként:

1. Nézd át az egész ruhatárad beleértve a cipőket, táskákat, bizsukat. Amit nem vettél fel havonta egyszer minimum és a színe nem fekete/fehér/farmer azt add el garázsvásáron, ami nem kelt el első körben azt adományozd anyaotthonoknak vagy más szervezetnek. Látni fogod mennyi felesleges dolgot halmoztál fel. 

2. Ne vásárolj semmilyen ruhadarabot egy hónapig még akkor sem ha életed lehetősége jön szembe. Ennyi idő kell minimum ahhoz, hogy rádöbbenj mikre költesz feleslegesen. Természetesen kivétel ha nincs fürdőruhád szezon közepén vagy sportcipőd...stb. Csakis olyan ruhadarabot vehetsz aminek funkciója van!

3. Ezeket az alapdarabokat szerezd be az egy hónap elteltével fokozatosan - ha eddig nem voltak meg - a lehető legjobb minőségben:
3db A-vonalú ruha, 3db sötét farmer, 3db zakó (lehetőleg több fazon), 3db szoknya (alkatnak megfelelő), 3db bőrcipő különböző sarokmérettel, 1db fekete nadrág, 3db blúz, 2db bőrtáska egy világos és egy sötét. Később kiegészítheted pólókkal és bizsukkal majd, de mindig vigyázz a mértékletességre. Havonta maximum 2 dolgot engedélyezz magadnak! 

4. Vásárolj turikban és online! Miért a turkáló? Mert sokkal nagyobb választék van nyugati nagyméretű és stílusos márkákból, mint bármelyik hazai üzletben és ezzel igazából újrahasznosíthatsz is! Ráadásul az alapdarabjaid is egyedibbek lesznek. Miért online? Minőségi ruhákat vásárolhatsz külföldről és itt nem az Ebayre gondolok ahol 500 forintért csinálnak kínaiak báli ruhákat. A kísértés is kisebb a költekezésre, mert shoppingolni általában csapatosan járnak a lányok és ha másik vesz akkor sokszor nekünk is "muszáj"... 

5. Ezt ismételd meg minden Márciusban és nézd meg mennyit spóroltál pár hónap alatt! Biztos vagyok benne, hogy ezzel hosszú távon havonta több tízezer forintot is lehet spórolni amit költhetsz olyan dolgokra amik a te javadat szolgálják: egy új fényképezőgép, nyaralás, orvosi kezelés amit drágának találtál eddig...stb. 

Az elkövetkezendő hetekben még jobban belemegyek ebbe a témába és megmutatom, hogy ez a gyakorlatban is tényleg működik! Amennyiben valaki már így gondolkodik, vagy tényleg fontolóra vette a változást, esetleg kételkedik az egész módszerben írjon bátran a plussizelife@gmail.com címre. 

 

Megjegyzések